top of page
Vyhledat

Až 80 procent pacientů s cukrovkou trápí problémy s inkontinencí


Cukrovka, známá také jako diabetes, je chronické onemocnění, které postihuje miliony lidí po celém světě. Cukrovkou trpí každý patnáctý Čech. V roce 2022 se dle údajů VZP v České republice s cukrovkou léčilo 700 000 lidí, což představuje 6,7 procent populace. Většina pacientů je starších 60 let. Jedním z méně známých aspektů cukrovky je jeho spojitost s inkontinencí, stavem, který ovlivňuje schopnost kontrolovat močení. Jak tato dvě onemocnění souvisejí a co to znamená pro ty, kteří žijí s diabetem?


Existuje spojitost mezi inkontinencí a cukrovkou

Studie ukazují, že až 80 procent lidí s cukrovkou 2. typu trpí nějakou formou inkontinence*. Tato spojitost není náhodná. Diabetické onemocnění může negativně ovlivnit nervy a svaly, které kontrolují močení, což vede k problémům s močovou kontrolou.

Jedním z hlavních faktorů je neuropatie, což je poškození nervů způsobené dlouhodobě vysokými hladinami cukru v krvi. Tento stav může ovlivnit nervy spojené s močovým měchýřem a pánevním dnem, což vede k oslabení svalů a potížím s udržením moči.



Až 80 procent diabetiků trpí inkontinencí
Až 80 procent diabetiků trpí inkontinencí

Jak poznat problémy s inkontinencí u diabetiků?

Problémy s inkontinencí u lidí s cukrovkou mohou mít různé formy, včetně stresové inkontinence (únik moči při fyzické aktivitě), močové inkontinence (náhodné úniky moči) nebo neschopnost udržet moč až do vhodného času.

Pokud máte cukrovku a začínáte mít problémy s močovou kontrolou, je důležité tuto situaci konzultovat s lékařem. Příznaky inkontinence by neměly být ignorovány, protože existuje mnoho možností léčby a zlepšení kvality života.


Jak léčit inkontinenci u diabetiků

Léčba inkontinence u diabetiků zahrnuje kombinaci lékařských postupů, změn životního stylu a cvičení pánevního dna. Lékař může předepsat léky nebo provést chirurgický zákrok v případě potřeby. Změny životního stylu mohou také pomoci snížit symptomy inkontinence. Důležité je například udržovat stabilní hladiny cukru v krvi, dbát na pravidelný pohyb a cvičení, omezit konzumaci kofeinu a alkoholu a udržovat zdravou váhu.


Cvičení svalů pánevního dna posiluje svaly spojené s močovou kontrolou a pomůže snížit únik moči. Rozhodně doporučujeme vyzkoušet! Existují různé sady cviků – speciálně určené ženám a mužům. Podrobný návod neleznete ZDE. Existuje mnoho cvičení a technik, které můžete provádět doma nebo pod vedením fyzioterapeuta.


CVIČENÍ PRO ŽENY – BROŽURA KE STAŽENÍ


CVIČENÍ PRO MUŽE – BROŽURA KE STAŽENÍ




Spojitost mezi cukrovkou a inkontinencí je důležitým tématem pro lidi žijící s diabetem i pro veřejnost obecně. Je důležité si uvědomit, že inkontinence není nevyhnutelnou součástí života s cukrovkou, a existuje mnoho možností léčby a zlepšení symptomatického stavu. Pokud máte problémy s močovou kontrolou, neváhejte se poradit se svým lékařem a hledat podporu od odborníků na toto téma.



Zdroj:

*Dysfunkce dolních močových cest u diabetických pacientů, 2016

Jan Mokriš1 , Roman Zachoval1,2, Miroslav Záleský1 , Vladimír Borovička1 , Jiří Stejskal1 1 Urologické oddělení, Thomayerova nemocnice, Praha 2 Urologická klinika, 1. a 3. lékařská fakulta, Univerzita Karlova v Praze


35 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
Snímek obrazovky 2020-11-15 v 14.26.28.

Pacientská organizace pro pacienty s inkontinencí

Klimentská 1216/46

110 00  Praha 1

E: info@inko-gnito.cz

DIČ CZ06860346

© 2020 INKO-GNITO všechna práva vyhrazena. Vytvořil RENOIR spol. s r. o.

  • Facebook
bottom of page