top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Co můžete udělat pro prevenci inkontinence v těhotenství a po porodu?

Aktualizováno: před 4 dny


Věk žen, které se rozhodnou pro potomka stále stoupá a s tím stoupá i riziko případných komplikací. Jestliže nejběžnějším urologickým problémem žen po třicítce je občasná stresová inkontinence, pak starší maminky jí trpí téměř vždy. U starších maminek nebo těch po těžkém porodu se neobnoví v plné míře funkce svěrače močového měchýře a žena trpí v menší či větší míře močovou inkontinencí.V některých případech může po porodu dojít k dočasné ztrátě citlivosti v intimních partiích. Obvyklé nutkání k vyprázdnění se nemusí hned objevit a močení bývá zpočátku velice nepříjemné, protože moč může pálit v místě nastřižené hráze.


Riziko rozvoje inkontinence se významně zvyšuje nejen u žen, které porodily více dětí, ale rovněž u těch, které porodily alespoň jedno dítě o hmotnosti více než 4000 g. Natažení svalů a vazů pánevního dna a velká pravděpodobnost částečného narušení pánevních nervů vznikající během porodu přirozenými cestami se považují za hlavní příčiny uvolnění závěsných vazů mezi kostmi stydkými a močovou trubicí a močovým měchýřem. Jejich úkolem je udržovat tyto orgány ve správné anatomické poloze v těsné blízkosti stydkých kostí. Tato poloha se považuje za základní podmínku udržení moči při zmíněném zvýšeném nitrobřišním tlaku v průběhu fyzické aktivity. Některé ženy proto volí porod císařským řezem v domění, že se tak vyhnou riziku inkontinence. Na první pohled by se to sice mohlo zdát být logické, ale odborné medicínské studie zkoumající vliv císařského řezu na stresovou inkontinenci tvrdí, že tomu tak v praxi není (zdroj: CPZP.cz).





Jak udržet močový měchýř během těhotenství v kondici?


Těhotenství je pro ženy obdobím plným změn a výzev, a jedním z těchto výzev může být také problém s inkontinencí moči. Obtíže s udržením moči u žen během těhotenství jsou relativně běžným jevem, ale existuje několik způsobů, jak jim předcházet.


1. Posilování pánevního dna: Posilování pánevního dna může být klíčem k prevenci inkontinence u žen během těhotenství i po porodu. Cvičení zaměřená na posílení svalů pánevního dna, jako jsou Kegelovy cviky, pomáhají posílit důležité svaly pánevního dna. Nezapomeňte cvičit tyto svaly pravidelně, aby se zlepšila jejich síla a kontrola. Buďme přesní – najděte si chvilku každý den!


2. Správná technika při cvičení: Během těhotenství je důležité dodržovat správnou techniku při cvičení, aby se minimalizovalo riziko poškození pánevního dna. To znamená vyhýbat se cvičením, která zvyšují tlak na pánevní dno, jako jsou těžké vzpírání nebo skoky. Namísto toho je lepší zaměřit se na cvičení, která posilují pánevní dno, jako jsou zmíněné Kegelovy cviky.




3. Udržování zdravé hmotnosti: Přibírání nadměrné váhy během těhotenství může zvýšit tlak na pánevní dno a zvýšit riziko inkontinence. Udržování zdravé hmotnosti pomocí vyvážené stravy a pravidelné mírné aktivity může pomoci minimalizovat toto riziko.


4. Pravidelné vyprazdňování močového měchýře: Důležité je také pravidelné vyprazdňování močového měchýře, aby se minimalizoval tlak na pánevní dno. Ženy by se měly vyhýbat zadržování moči, ale nedoporučuje se ani preventivní chození na toaletu.


5. Konzultace s lékařem: Pokud žena zažívá problémy s inkontinencí během těhotenství, je důležité konzultovat s lékařem nebo gynekologem. Mohou poskytnout doporučení a rady, jak řešit tyto problémy a případně doporučit fyzioterapeuta specializovaného na pánevní dno.


I když inkontinence může být běžným problémem během těhotenství, existuje několik způsobů, jak ji prevencí a řízením minimalizovat. Pravidelné cvičení, správná technika cvičení, udržování zdravé hmotnosti, pravidelné vyprazdňování močového měchýře a konzultace s lékařem jsou klíčové k tomu, aby ženy mohly udržet svůj močový měchýř silný a minimalizovat riziko inkontinence během těhotenství.


Pokud hledáte odbornou pomoc, obraťte se na praktického lékaře, gynekologa nebo urologa. S inkontinencí vám pomůže i specialista urogynekolog. Seznam odborných pracovišť naleznete u nás na stránkách v sekci MAPA. Návštěvu odborníka neodkládejte, problém s inkontinencí se sám nevyřeší!


4 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page