top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Jak poznat inkontinenci a proč je důležité vyhledat odbornou pomoc?

Postupem let se definice inkontinence zjednodušila tak, že je definována jako jakýkoli únik moči, který je nechtěný a vůlí neovládaný. Každá druhá žena se v průběhu svého života setkala s inkontinencí. Inkontinence je tedy častější, než si myslíte. Zvýšený výskyt je u žen v období menopauzy, a pak od sedmé dekády života. Inkontinence se nevyhýbá ani mužům. Zatímco v průběhu života je výskyt nižší než u žen, od sedmé dekády se prevalence srovnává.


Inkontinence je závažné onemocnění. Na inkontinenci se sice neumírá, ale říká se o ní, že pacientům způsobuje sociální smrt. Postupně ho omezuje v běžném životě a uzavírá do sociální izolace. Pacient z obavy z počůrání raději omezuje sociální kontakt na minimum. Tabu jsou návštěvy kina, divadla, přátel. Vyhýbá se sportovním aktivitám. Inkontinence narušuje také intimní partnerský život. Pacient nechce riskovat nežádoucí událost. Všechny tyto důvody by měly být jasnou motivací ke změně, která je možná je v případě, že se odhodlá k první návštěvě lékaře. Prvního významného zlepšení lze dosáhnout již do dvou měsíců od zahájení léčby či režimových opatření.


Není pravda, že inkontinence patří ke stáří!


Pro každého a v každém věku existuje uspokojivé řešení, které významně zvýší kvalitu života. Ve většině případů lze inkontinenci zcela vyléčit. Proto neotálejte a navštivte svého ošetřujícího praktického lékaře, který Vám pomůže vyřešit Vaše obtíže s inkontinencí.




67 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page