top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Jak udržet močový měchýř pod kontrolou i v letních měsících?


Možná jste si již na vlastní kůži vyzkoušeli zánět močových cest. Především v letních měsících může snadno dojít k zánětu. Hlavním příznakem je pálení, řezání a bolest při močení a časté nutkání močení. Proud moči bývá nitkovitý, množství nepatrné a po močení převažuje pocit neúplného vyprázdnění. Vyskytuje se také bolest v podbřišku, únava a leckdy i zvýšená teplota.


Zánět močových cest – prevence

Máme pro vás několik doporučení pro předcházení nepříjemnému zánětu močových cest



1/ Dodržujte pitný režim. Optimální je voda. Nemá žádné kalorie a neobsahuje žádné cukry, které by mohly poškodit zuby. Pokud máte problém vypít větší množství obyčejné vody, zkuste ji ochutit plátkem citronu, limetky, máty, meduňky nebo třeba sezónním ovocem, jako jsou jahody či maliny. Doplňovat tekutiny se doporučuje průběžně, naše ledviny nezvládnou zpracovat více než litr tekutiny za hodinu. Proto by měl být pitný režim rozvržený do celého dne.


2/ Pokud se objeví první příznaky, rozhodně se vyhněte konzumaci cukrů, kávy, džusu, koly nebo černého čaje. Vhodné je vynechat sladkosti, ostrá a smažená jídla – bakterie, která z 90 procent případů způsobuje zánět, Escherichia coli, je má velmi ráda. Cukr je prostě něco, co vynechte ze svého jídelníčku při obtížích se záněty obecně.

3/ Dbejte na pravidelnou hygienu!


4/ Eliminujte pobyt na veřejných koupalištích. Pokud teploty stoupají k rekordům, pozor na kvalitu vody, ve které se chcete koupat.


5/ Pokud zrovna neodjíždíte na dovolenou, zkuste trénink močového měchýře. Probíhá pomocí pravidelných a plánovaných návštěv toalety. Jestliže denně vypijete 1,5 litru tekutin, měli byste močit až osmkrát za den. Pokud máte nutkání chodit na záchod častěji, určitě vám trénink močového měchýře přijde vhod.


6/ Posilování svalů pánevního dna je účinnou prevencí kontinence obecně. Existuje sada cviků speciálně určená pro ženy a muže. Návod jsme pro vás připravili zde: Přehled cviků pro ženy, Přehled cviků pro muže


Léčba


Délka léčby zánětu močového měchýře se odvíjí od jeho závažnosti. Lehká infekce, která se projevuje jen častým nutkáním k močení či lehkým pálením při močení, může sama odeznít během 2 až 3 dnů. Stačí si dopřát klidový režim, eliminovat sladkosti, ostrá a smažená jídla. Důležité je zvýšit pitný režim – voda nebo bylinné čaje speciálně určené na zánět močových cest. Úlevu přináší i zvýšená hygiena. Vyzkoušet můžete i brusinky. Obranyschopnost těla můžete posílit koupelemi ze směsi měsíčku, řebříčku, kontryhelu, přesličky, lichořeřišnice a chmele.


Léčba závažnějšího zánětu, který se projevuje krví v moči a ostrou bolestí v podbřišku, může trvat i déle než týden. V pokročilejší fázi zánětu se může objevit třesavka, krev v moči a bolest zad v oblasti beder. Jakmile prvotní potíže přetrvávají, neodkladně navštivte urologa, jenž započne antibiotickou léčbu.



24 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page