top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Močová inkontinence – příčiny a prevence


I když je inkontinence stále vnímána jako tabu, není to nic, za co bychom se měli stydět. Mnoho žen a mužů trpí inkontinencí, která jim výrazně ovlivňuje kvalitu života a sociální interakce. Pojmem inkontinence moči označujeme ztrátu schopnosti vědomě udržet moč a určovat okamžik vyprázdnění močového měchýře. Je to jeden z nejčastějších zdravotních problémů, který celosvětově řeší 4–8 % populace. V České republice se s únikem moči potýká téměř půl milionu lidí. Lékaři se však svěří jen necelých 40 procent. Mnozí z nich žijí v domnění, že se inkontinence týká výhradně žen po menopauze, případně starších mužů. Není však výjimkou, že únik moči postihuje i mladé ženy po porodu nebo mladé muže po operaci.




Konzultujte inkontinenci s praktickým lékařem


Nejčastější příčiny inkontinence

Inkontinence není pouze věkovým problémem, ačkoli s věkem se riziko jejího výskytu zvyšuje. Mezi nejčastější příčiny inkontinence patří:

  1. Svalová oslabení: Slabost pánevního dna nebo svalů močového měchýře může vést k únikům moči.

  2. Tlak na močový měchýř: Při kašli, kýchání, nebo zvedání těžkých předmětů dochází k tlaku na močový měchýř a svaly pánevního dna a ty nejsou schopny udržet moč.

  3. Přetrvávající kašel: Chronický kašel, například způsobený kouřením nebo respiračními problémy, může vést k inkontinenci.

  4. Následky porodů: Porody mohou oslabit svaly pánevního dna a vést k inkontinenci, zejména u žen, které prošly obtížnými porody.

  5. Změny hormonální hladiny: Hormonální nerovnováha, jako je menopauza, může ovlivnit sílu svalů močového měchýře a vést k inkontinenci.

  6. Zdravotní stavy: Určité zdravotní stavy, jako je diabetes, obezita nebo neurologické poruchy, mohou přispět k vývoji inkontinence.


Prevence inkontinence

Prevence inkontinence je důležitá, zejména pro ty, kteří mají zvýšené riziko vzniku. Zde uvádíme některá opatření, která mohou pomoci:

  1. Posilování svalů pánevního dna: Pravidelné cvičení svalů pánevního dna může posílit tuto oblast a snížit riziko inkontinence.

  2. Zdravá váha a strava: Obezita může zvýšit tlak na močový měchýř a přispívat k inkontinenci. Udržování zdravé váhy a vyvážené stravy přispívá k minimalizaci rizika.

  3. Opatrnost při fyzické aktivitě: Vyvarujte se přetížení svalů pánevního dna při cvičení nebo zvedání těžkých předmětů.

  4. Kontrola kouření: Kouření může způsobit chronický kašel a zvýšit riziko inkontinence.

  5. Pravidelná kontrola u lékaře: Důležité je pravidelně navštěvovat lékaře a konzultovat s ním jakékoliv potíže s močením nebo inkontinencí. Čím dříve je problém identifikován, tím lépe může být řešen.


I když je inkontinence citlivým tématem, je důležité hovořit o ní otevřeně a hledat pomoc. Prvním krokem je konzultace s lékařem, ideálně praktickým lékařem, urologem nebo gynekologem. Lékař může provést vyšetření a identifikovat příčiny inkontinence, což je klíčové pro správnou léčbu. Na základě diagnózy může lékař navrhnout různé možnosti léčby, včetně léků, fyzioterapie nebo chirurgických zákroků. Důležitým aspektem je i plánování péče a změny životního stylu, které mohou přispět ke zlepšení stavu. Nebojte se návštěvy lékaře, vyšetření je bezbolestné. Co Váš čeká na první návštěvě se můžete dočíst ZDE.


Existuje mnoho možností léčby a prevence, které pomohou zlepšit kvalitu života těm, kteří trpí nekontrolovaným únikem moči. Důležité je neodkládat návštěvu u odborníka , protože problém se sám nevyřeší. Pamatujte, že pro každého a v každém věku existuje řešení!


45 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page