top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Menopauza a prevence inkontinence

Aktualizováno: 26. 3.


MENOPAUZA je přirozeným životním obdobím, které může být spojeno s řadou fyzických a emocionálních změn. ALE! Jedním z možných doprovodných jevů menopauzy může být INKONTINENCE, což je stav, který zásadně ovlivňuje kvalitu života žen v tomto období. Pro velký zájem se k tématu po krátké době vracíme. Přiblížíme si, jak hormonální změny v menopauze ovlivňují inkontinenci a jak lze této situaci předcházet.



Menopauza a prevence inkontinence


Vliv hormonálních změn na inkontinenci

Během menopauzy dochází ke snížení hladiny estrogenu v těle. Estrogen má klíčovou roli při udržování zdraví močového systému tím, že podporuje sílu a elasticity tkání v okolí močového měchýře a močových cest. Klesající hladina estrogenu může vést k následujícím změnám, které přispívají k inkontinenci:

  1. Slabší svaly močového měchýře a pánevního dna: Nedostatek estrogenu může oslabit svaly, které udržují močový měchýř a močovou trubici na svém místě. To může vést k únikům moči při kašli, kýchání nebo při fyzické aktivitě.

  2. Ztenčení tkání močových cest: Nedostatek estrogenu může vést ke ztenčení tkání močových cest, což způsobuje zvýšenou citlivost a sníženou schopnost kontrolovat močení.

  3. Zvýšená citlivost močového měchýře: Nedostatek estrogenu může způsobit, že močový měchýř se stane přecitlivělým, což může vést k častějšímu nutkání na močení a potížím s udržením moči.


Možná prevence

I když hormonální změny během menopauzy mohou zvýšit riziko vzniku inkontinence, existuje několik kroků, které můžete podniknout k prevenci a snížení jejich vlivu:

  1. Posilování svalů pánevního dna: Pravidelné cvičení svalů pánevního dna může pomoci posílit tyto svaly a zlepšit kontrolu nad močením.

  2. Zdravý životní styl: Zdravá strava a dostatek pohybu mohou pomoci udržovat zdraví a stabilitu váhy, což může snížit riziko inkontinence.

  3. Konzultace s lékařem: Pokud máte potíže s inkontinencí během menopauzy, je důležité konzultovat své obtíže s lékařem. Ten vám poskytne informace o léčebných možnostech, včetně hormonální substituční terapie (HRT) nebo jiných lékařských postupů.


I když hormonální změny během menopauzy mohou přispět k vývoji inkontinence, existuje řada preventivních opatření, která mohou pomoci minimalizovat tento vliv. Je důležité hovořit o svých potížích s lékařem a hledat podporu a léčbu, která vám pomůže vést plnohodnotný a aktivní život i během menopauzy.


Posilováním svalů pánevního dna nic nezkazíte. Jako účinnou prevenci vyzkoušejte nenáročné cviky, které vám pomohou svaly zpevnit a udržet kontinenci pod kontrolou. Popis jednotlivých cviků naleznete zde – cviky pro ženy, cviky pro muže.


V případě přetrvávajících obtíží neváhejte vyhledat odbornou pomoc – praktický lékař, gynekolog nebo urogynekolog. Mapu odborných pracovišť naleznete zde.


92 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page