top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Jak zlepšit inkontinenci cvičením a úpravou životního stylu

Aktualizováno: 25. 11. 2020

Postupující věk, urologická operace či porod. To jsou některé z rizikových faktorů, které mohou přispět ke vzniku inkontinence. Jedním z pilířů léčby, zejména při lehké formě inkontinence, je pravidelné cvičení a posilování svalů pánevního dna. V případě cvičení je zcela zásadní pravidelnost a vytrvalost. V tomto případě totiž obzvlášť platí, že trpělivost přináší růže. Zlepšení by mělo přijít v řádu několika měsíců.




Podívejte se na cviky navržené speciálně pro ženy a muže. Ke stažení zde.


S potížemi s inkontinencí může kromě speciálních cviků na posílení svalů pánevního dna pomoci i další pravidelná sportovní aktivita. Za vyzkoušení stojí například plavání nebo jízda na kole. Nevhodné jsou naopak aktivity, při nichž dochází k velkým otřesům a doskokům nebo nadměrné zátěži svalů pánevního dna například v poslední době tolik oblíbená trampolína.


Inkontinenci může také významným způsobem ovlivnit životní styl. Pacienti by tedy měli upravit svou životosprávu, hlídat si váhu, nekouřit, vyhýbat se vyšší konzumaci kávy a alkoholu. Někteří lidé trpící inkontinencí mají pocit, že by měli snížit příjem tekutin, aby zamezili svým potížím. To je ovšem jedna ze zásadních chyb, které je třeba se vyvarovat. Jediným výsledkem sníženého příjmu tekutin totiž bývá vyšší koncentrace moči, která pak akorát víc dráždí močový měchýř.


Pokud už se s problémem setkáte, neměli byste čekat na zlepšení, ale je důležité ho začít co nejdříve řešit. Neléčená inkontinence se ve většíně případu bude jen zhoršovat. Nastalou situaci je vždy žádoucí zkonzultovat s odborníkem, který doporučí další postup. Praktický lékař, urolog, gynekolog, geriatr – s problémem umí poradit každý z nich.


32 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page