top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Pečujte o svaly pánevního dna


Pokud trpíte inkontinencí, znamená to, že vaše močové cesty nebo pánevní dno jsou oslabené.



Svaly pánevního dna je třeba chápat v kontextu pohybového aparátu jako celku, vždyť správná funkce svalů pánevního dna má vliv na postavení křížové kosti a bederní páteře. "Spolu s bránicí se svaly pánevního dna podílí na dýchání a na tzv. hlubokém stabilizačním systému trupu v posturálních a pohybových řetězcích. Hluboký stabilizační systém je tvořen svaly pánevního dna, bránicí, břišními svaly a autochtonní muskulaturou. Pacientka musí být při zahájení terapie celkově kineziologicky vyšetřena, protože při dysfunkci svalů pánevního dna dochází často k funkčnímu řetězení poruchy. Nezřídka nacházíme narušený stereotyp dýchání, poruchu statiky a dynamiky pánve, blokády žeber, spoušťové body na bránici, zvýšené napětí m. psoas a adduktorů kyčle a extenzorů bederní páteře s dysfunkční břišní stěnou. Problémy v oblasti kostrče nejsou výjimkou," vysvětluje Mgr. Marie Langerová, Klinika rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol (zdroj: incoforum.cz).

Posílení močových cest a pánevního dna Trénink pánevního dna posilujete podpůrné svaly kolem močové trubice a močového měchýře, a to opakovaným prováděním vědomých kontrakcí. Pravidelným cvičením se zlepší tonus a síla svalů, ty pak zůstávají pružné a lépe brání únikům moči. Velmi účinné jsou Kegelovy cviky.


Cvičit můžete pravidelně i v pohodlí domova. Základní cviky naleznete v brožuře:




Trénink močového měchýře Trénink močového měchýře spočívá v pravidelných a plánovaných návštěvách toalety. Jestliže denně vypijete 1,5 litru tekutin, měli byste navštívit toaletu až osmkrát za den. Pokud máte nutkání chodit na záchod častěji, určitě vám trénink močového měchýře pomůže. Rozhodně byste se měli vyhnout častému „preventivnímu“ močení nebo akcím na poslední chvíli.


Jestliže chcete předejít nechtěným únikům moči, měli byste tomu přizpůsobit svůj životní styl. Vyhýbejte se sladkým a kofeinovým nápojům, pálivým a přesoleným jídlům. Nejčastější chybou bývá omezení tekutin. Opak je pravdou. Pravidelně pijte a sportujte.




55 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page