top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Jak často chodíte na záchod?

Možná jste si dali novoroční předsevzetí a začali dbát dostatečný pitný režim. Možná jste si všimli, že chodíte častěji čůrat. Možná je pro Vás časté močení nepříjemné, ale nemusíte se bát, je to přirozená a zdravá reakce na to, že jste zvýšili příjem tekutin. Dnes se zamyslíme nad tím: "Jak časté močení je zdravé, a kdy už byste raději měli navštívit odborníka?"




Pokud dodržujete přibližně stejný pitný režim, ale začali jste v poslední době chodit na toaletu častěji, bude lepší navštívit lékaře. Stejně tak byste měli zbystřit, pokud máte správně nastavený pitný režim přesto chodíte tak dvakrát za den. I tady platí pravidlo zlaté střední cesty.

Jak tělo vytváří moč? Produkce moči je v podstatě způsob, jak se tělo zbavuje přebytečného odpadu a vody, kterou nepotřebuje. Hlavními orgány, které zajišťují tvorbu moči, jsou ledviny, močovody, močový měchýř a močová trubice. Ledviny zajistí největší práci, filtrují veškerý odpad z krve. Odpad se hromadí v důsledku trávení a metabolismu. Ledviny regulují množství vody v krvi a udržují tím rovnováhu elektrolytů (jako jsou sodík a draslík). Moč vzniká jako přebytečná voda a odpad. Množství vody a dalších tekutin, které vypijete, je přímo úměrné množství moči, kterou vyprodukujete. Jestliže vypijete více, je naprosto normální, že budete chodit častěji na záchod.

Kolik je dobře? Správný pitný režim. Čím více, tím lépe v tomto případě neplatí. Opět myslete na zlatou střední cestu. Lidské tělo totiž potřebuje jen určité množství tekutin, přičemž optimální množství si snadno vypočítáte podle hmotnosti. Svou váhu si vynásobte koeficientem 0,035. Výsledek vám ukáže přibližný denní příjem tekutin. Jestliže však máte nadváhu, potom za každých 11 kilogramů ještě přidejte k pitnému režimu čtvrt litru vody. Jestliže vážíte 70 kilogramů, tak postupujte následovně: 70 kg × 0,035 = 2,45 litru vody Přesné množství tekutin, které vaše tělo potřebujete, závisí na mnoha faktorech – např. věku, pohlaví, sportu i zdravotním stavu.

Kolik je dobře? Jak často chodíte na záchod?

Většina lidí chodí močit šestkrát až sedmkrát denně. Někteří čtyřikrát až desetkrát, což je považováno také za normální. Většina lidí spí 6 až 8 hodin denně, aniž by chodili na záchod. Pokud jdete v noci jednou močit, není to problém. Časté močení může být způsobeno nadměrným pitím, ale může být i průvodním znakem určitých onemocnění.

Časté močení bez důvodu vyžaduje kontrolu u lékaře!

Nadměrné močení může být projevem cukrovky, infekce močového měchýře, problémů s prostatou, srdečních chorob, cystitidy, hyperaktivního močového měchýře, inkontinence nebo kamenů močového měchýře. Naopak nedostatečné močení může být projevem dehydratace, zvětšené prostaty, močové blokády, infekce i onemocnění ledvin.

Mějte na paměti, že není za co se stydět!!! Problémy s močením jsou v populaci častější, než byste si asi dovedli představit! :-)


149 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page