top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Stárnutí. Co dělat, když začneme ztrácet kontrolu nad močovým měchýřem nebo střevy?






Stárnutí je nezvratitelný a přirozený proces. Co dělat, když Vaši blízcí začnou s přibývajícím věkem ztrácet kontrolu nad močovým měchýřem nebo střevy? Zpočátku si nemusíte ani všimnou. Vše se jim daří pečlivě maskovat. Nicméně jednoho dne tajemství praskne. Pokuste se zachovat si chladnou hlavu. Uvědomte si, že pro Vaše blízké je situace stejně nepříjemná a diskrétní jako pro Vás. Pokuste se udržet emoce na uzdě a postupujte co možná nejvíce racionálně. Vězte, že podobný problém řeší v mnoha dalších domácnostech. Inkontinence je velmi rozšířená, jen se o ní nemluví. Svým nejbližším můžete pomoci.


Stárnutí je postupný proces. Nikdo stáří neuteče. Možná jste si všimli změn fyzického stavu. Zrak ani sluch už není, co býval. Energie ubývá. S každým rokem se snižují schopnosti i vnitřních orgánů. A stejně jsou na tom močové cesty, ledviny či močový mechýř. Zkrátka nefungují jako u mladého člověka. V důsledku toho může částečně nebo zcela ztratit kontrolu nad vyprazdňováním. Jde o běžný stav, který se nazývá inkontinence.


Abychom si mohli zachovat kontinenci, potřebujeme podporu svalů pánevního dna a svalů svěrače. Tyto důležité svaly napomáhají zadržování moči i stolice. S tím, jak stárneme, mohou tyto svaly z různých důvodů oslabovat a způsobují tak inkontinenci. Může také dojít k tomu, že nervy spojující mozek a močový měchýř vysílají špatné signály.


Inkontinence je pro Vás i Vašeho blízkého velkou psychickou zátěží. Svým blízkým můžete pomoci tím, že novou situaci budete chápat. Nebudete jejich stav odsuzovat. Zjistite si více o příčinách inkontinence ZDE. Vyhledejte pomoc odborníka.


15 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page