top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Únik moči netrápí jen ženy

Aktualizováno: 26. 11. 2020

Inkontinence není jen problémem, který sužuje ženy, jak si mnozí mohou myslet. S únikem moči se potýkají i muži. Navzdory rostoucímu počtu pacientů je mužská inkontinence ve společnosti stále tabu, o kterém se příliš nemluví. Spousta mužů tak neví, jak se pokusit inkontinenci vyléčit nebo ji alespoň správně kompenzovat. Nejedná se pouze o zdravotní a hygienický problém, inkontinence ovlivňuje i běžný život, vztahy mezi lidmi i oblíbené aktivity.



Problém s únikem moči se u mužů objevuje při dlouhodobém tlaku na močový měchýř vlivem nadváhy nebo ochablosti svalů v oblasti pánve, bývá důsledkem úrazů a zranění, chirurgických zákroků nebo například přichází při různých onemocněních. Jednou z nejčastějších příčin inkontinence u mužů je zbytnělá prostata. Zvětšená prostata zpomalí průtok moči a objevují se různé obtíže včetně inkontinence.


Nejvíce mužských pacientů s inkontinencí se potýká s její lehčí formou, tedy drobnými úniky. Ani malé úniky moči se však nevyplatí brát na lehkou váhu, potíže by se mohly dále zhoršovat. Navíc může být inkontinence průvodním jevem závažnější choroby. Konzultace s lékařem je proto vždy zásadním krokem v boji s inkontinencí, poradit dokáže praktický lékař nebo urolog. Lékař zhodnotí konkrétní pacientovu situaci, rozklíčuje příčiny úniku moči a doporučí nejvhodnější řešení. Pokud je únik moči zapříčiněn ochablostí svalů v oblasti pánve, lze pro zlepšení stavu doporučit pravidelné cvičení. V dalších případech může pomoci farmakologická léčba či drobný chirurgický zákrok.


Cílem léčby by mělo být zachování kontinence, tedy odstranění problému s únikem moči. V průběhu léčby pomohou pacientům speciálně vyvinuté inkontinenční pomůcky. Téměř polovina mužů nepoužívá žádné nebo používá zcela nevhodné pomůcky jako papírové kapesníčky či dámské menstruační vložky. Inkontinenční pomůcky jsou však schopné zadržet větší množství tekutiny, navíc pomáhají eliminovat zápach moči. Dnes jsou na trhu k dostání i pomůcky vyvinuté speciálně pro muže, které zaručí mužům diskrétnost a pohodlí. Inkontinence tak nemusí bránit v aktivním životě, práci ani věnování se oblíbením aktivitám.


12 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page