top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Co obnáší život s inkontinencí – omezení a možnosti pomoci


Inkontinence, často spojovaná s nepříjemností a tabu, postihuje mnoho lidí po celém světě. Je důležité porozumět, jak tato nemoc ovlivňuje každodenní život jedince a jakým způsobem je možné najít pomoc a zlepšit kvalitu života.


V zásadě rozlišujeme dva druhy močové inkontinence: stresovou a urgentní. Stresová (námahová) bývá nejčastější formou inkontinence. Dochází k ní při náhlém zvýšení nitrobřišního tlaku a zatnutí břišních svalů. Moč tak nejčastěji uniká při smíchu, kašli, kýchnutí nebo při fyzické námaze. Na vině bývají ochablé svaly pánevního dna a svěrače močové trubice, které neudrží silné a náhlé zvýšení tlaku na močový měchýř. V pokročilejším stadiu dochází k únikům i v důsledku menší fyzické námahy.

Druhý typ inkontinence je tzv. urgentní – nutkavá. V souvislosti s tímto druhem inkontinence hovoříme o tzv. hyperaktivním močovém měchýři a jde o neodkladné nucení k močení. Močový měchýř se vyprazdňuje i při menší náplni a může trápit až 30% žen, a to bez rozdílu věku. Tato inkontinence je zpravidla spojena s odtokem většího množství moči následkem křečovitých stahů svalstva močového měchýře. Urgencí nazýváme náhlou pobídku, nucení, odtud tedy název urgentní inkontinence. Další příznaky mohou být: časté močení – více jak 8 x za den a noční močení.



Inkontinence se netýká jen seniorů a lidí vyššího věku, může postihnout lidi všech věkových skupin a mít různorodé příčiny.


Inkontinence zhoršuje kvalitu života

Sociální a psychologické dopady

Inkontinence může zásadně ovlivnit psychické a sociální blaho postiženého. Lidé mohou začít zažívat nízké sebevědomí, deprese nebo úzkost. Sociální situace, jako je omezení společenských aktivit kvůli obavám z úniku moči nebo nevolností, mohou vést k izolaci a pocitu osamělosti.

Omezení ve výběru oblečení

Omezení ve výběru oblečení je dalším hlediskem, které ovlivňuje kvalitu života. Lidé s inkontinencí často musí vybírat oblečení s ohledem na možnost rychlé výměny nebo skrytí ochranných pomůcek.

Omezení ve sportu a fyzických aktivitách

Inkontinence může znamenat omezení ve sportu a fyzických aktivitách. Strach z úniku moči nebo stolice může bránit jednotlivcům v plnohodnotném účasti na sportovních akcích či jiných fyzických aktivitách.


Jak poznat inkontinenci?

Inkontinenci lze rozpoznat pomocí několika typických příznaků, včetně nekontrolovatelného úniku moči nebo stolice, časté nutkání na močení, ať už je močový měchýř plný či nikoliv, a pocity pálení nebo nepohodlí během močení.


Neodkládejte návštěvu lékaře, problém se sám nevyřeší!

Prvním krokem pro jedince trpící inkontinencí je konzultace s lékařem, ideálně praktickým lékařem, urologem nebo gynekologem. Lékař může provést vyšetření a identifikovat příčiny inkontinence, což je klíčové pro správnou léčbu. Na základě diagnózy může lékař navrhnout různé možnosti léčby, včetně léků, fyzioterapie nebo chirurgických zákroků. Důležitým aspektem je i plánování péče a změny životního stylu, které mohou přispět ke zlepšení stavu. Nebojte se návštěvy lékaře, vyšetření je bezbolestné. Co Váš čeká na první návštěvě se můžete dočíst ZDE.


Inkontinence může způsobit značné obtíže, ale díky správnému přístupu a odborné pomoci mohou jednotlivci získat kontrolu nad svým životem. Je důležité odstranit stigma kolem této problematiky a podporovat lidi, kteří s ní bojují, aby mohli žít plnohodnotný a šťastný život. Pamatujte, že pro každého a v každém věku existuje řešení!


57 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page