top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Co dělat, když se ohlásí zánět močových cest?

Aktualizováno: 12. 1. 2023


Trápí Vás nepříjemná a bolestivá infekce. Plánujte svůj čas podle dostupnosti toalety? Mezi příznaky patří pálení při močení, neustálé nutkání jít na toaletu, časté močení a vymočení jen malého množství moči. Pak se skutečně může jednat o zánět močových cest, kterým trpí častěji ženy než muži. Více než polovina žen se v průběhu svého života s tímto onemocněním setkala. Infekci močových cest způsobují naše vlastní bakterie, které se dostanou tam, kam nepatří. Nejčastěji se jedná o typ E.coli, která se vyskytuje běžně ve střevech. U mladších žen může jít také o Staphylococcus saprophyticus. Pokud není infekce doléčena, může se vracet a stát se chronickým onemocněním. Primárně to souvisí s anatomií ženského těla. Močová trubice je poměrně krátká a nachází se v blízkosti konečníku, odkud se bakterie snáze dostanou do močových cest.

Pokud máte podezření na zánět močových cest, vyhledejte lékaře


Mezi první příznaky patří pálení při močení, neustálé nutkání jít na toaletu, časté močení a vymočení jen malého množství moči. Někdy doprovázeno zvýšenou teplotou. V pokročilejších fázích zánětu se může objevit krev v moči, zápach při močení, tmavá nebo zakalená moč, pocit zimnice, náhlá inkontinence moči. Když infekce zasáhne močovou trubici a močový měchýř, jedná se o infekci dolních močových cest. Pokud se bakterie rozšíří do močovodů a ledvin, mohou způsobit infekci horních močových cest. V takovém případě se příznaky výrazně zhorší a zpravidla se objeví bolesti zad, nevolnost nebohorečka. Takovéto infekce jsou potenciálně nebezpečné, protože pokud se neléčí, mohou způsobit poškození ledvin, a dokonce i jejich selhání. Nakonec mohou vést i k urosepsi, infekci krevního oběhu, která vyžaduje intenzivní péči.

Většinu infekcí lze účinně léčit antibiotiky. Lékař zpravidla provede vyšetření moči, ze kterého se zjistí, jaké bakterie infekci způsobily a které antibiotikum bude nejúčinnější.

První pomoc pro zmírnění příznaků probíhající infekce močových cest

– Dostatečně pijte. Zánět je potřeba proplachovat a pokud nepijete, vše se jen zhoršuje.

– Od bolesti mohou ulevit nesteroidní analgetika, která současně snižují horečku a omezují zánět.

– Ke zmírnění bolesti použijte nahřívací polštářek, který umístíte na dolní část zad nebo břicha.

Prevence Nejdůležitějším způsobem prevence je udržování genitálií v čistotě a zdraví, aby byly schopny se před infekcí samy bránit. Vyplavujte bakterie tím, že budete dodržovat pitný režim. A nakonec se snažte při močení zcela vyprázdnit močový měchýř, protože ve zbytkové moči se mohou bakterie snáze množit.



57 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page