top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Nepříjemnost, která se odsouvá a neřeší?

Aktualizováno: 12. 7. 2022

Strategie, která se možná dá uplatnit v mnohých situacích, v oblasti zdraví rozhodně neplatí! Nebojte, nejste jediní. Podobnou strategii volí mnozí z Vás. Muži se obecně do ordinací specialistů příliš nehrnou. Raději své obtíže chvílí přehlíží nebo návštěvu lékaře z obavy, co je čeká, odkládají. "Vždyť problém není až tak velký." Možná i Vám je tento přístup povědomý. Dnes bychom rádi nakousli téma inkontinence u mužů. Časté nucení na močení, které mnohým obtěžuje běžný každodenní život. Přitom včasná návštěva lékaře, může významně zlepšit kvalitu Vašeho života.



Prevence inkontinence Nejlepším způsobem boje proti inkontinenci je prevence ve formě posilování svalů pánevního dna technikou Pelvicore. Tuto sérii cviků speciálně vytvořených pro pacienty s únikem moči každý bez problémů zvládne i doma. Kompletní přehled cviků najdete zde: Přehled cviků pro muže

Stejně důležitou roli v prevenci hraje zdravý životní styl. Rizikový faktor pro vznik inkontinence představuje zejména nadváha. Je prokázáno, že už úbytek 10 % tělesné hmotnosti vede u obézních pacientů k výraznému zlepšení schopnosti kontinence. V rámci prevence je navíc vhodné vyhýbat se jednostranně zaměřené fyzické námaze, jako je například zvedání těžkých břemen. Na druhou stranu ke vzniku inkontinence přispívá i opačný extrém – sedavé zaměstnání kombinované s nedostatkem pohybu ve volném čase. Vyvážená strava, zdravá hmotnost a pravidelný pohyb jsou tedy tři základní faktory, které pomáhají předcházet vzniku inkontinence. Častým problémem, který jde se vznikem inkontinence ruku v ruce, je i nedostatečný a nepravidelný pitný režim. Dospělý člověk by měl průběžně během dne vypít dva litry tekutin. Do tohoto množství se ale nepočítají alkoholické a kofeinové nápoje, které únik moči spíše zhoršují. Negativní vliv na svalstvo pánevního dna, a tudíž i vznik inkontinence, mají v neposlední řadě také dlouhodobě neřešené zácpy.

Pokud pozorujete obtíže s únikem moči, navštivte urologa nebo svého praktického lékaře. Jak návštěva u lékaře probíhá si můžete přečíst zde.


22 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page