top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Při inkontinenci je pokožka nadměrně zatěžována, věnujte jí pozornost!

Pokožka se v průběhu života mění. S postupujícím věkem také stárne a kůže přirozeně ztrácí tuk. Již není tak hladká, jako kdysi. Častěji dojde k drobným poraněním a škrábance, ranky či modřiny se déle hojí. Pokožku mohou dlouhodobě poškozovat různé faktory: zdravotní stav, kouření, suchý vzduch, nedostatek tekutin, stres či dlouholeté opalování.


Pokud Vy nebo Váš blízký trpí inkontinencí, měli byste věnovat zvýšenou pozornost stavu pokožky, protože moči a/nebo stolice ji mohou narušit. K oblastem, které potřebují nejvíce ochrany, patří boky, genitálie a pokožka mezi pánví a konečníkem (oblast hráze).




Ochrana choulostivé pokožky Existuje běžný stav pokožky, který se vyskytuje u starších inkontinentních lidí (inkontinenční dermatitida). Označuje se také jako dermatitida v oblasti hráze a je pro ni charakteristická nepříjemná vyrážka. Dochází k ní tehdy, když je pokožka dlouho v kontaktu s vlhkostí a chemickými látkami obsaženými v moči a stolici. Pokožka je v důsledku toho podrážděná a dochází k jejímu narušení. Dobrou zprávou je, že před tímto stavem můžete pokožku chránit. Nebo, v případě, že se již vyskytuje, můžete pomoci stav zlepšit.


Nalezení těch správných výrobků Když dojde k úniku moči nebo stolice, je potřeba pokožku umýt jemným čisticím prostředkem (nikoli běžným mýdlem, které pokožku vysušuje). Pak použijte hydratační prostředek, kožní bariéru nebo ochranný prostředek. Existují tzv. mycí krémy, které obsahují všechny tři tyto složky a jsou speciálně určeny pro starší osoby s inkontinencí. Hledejte na stránkách výrobců inkontinenčních pomůcek.


27 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page