top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Při únicích moči dávejte pozor na pokožku!

Jak jistě víte, nadměrná vlhkost společně s teplem může způsobit podráždění pokožky. Pokud mluvíme o inkontinenci, měli bychom věnovat zvýšenou pozornost oblastem, kde pokožka přichází do kontaktu s močí nebo stolicí. Právě v těchto oblastech může vznikat tzv. inkontinenční dermatitida.


Mezi viditelné příznaky poškozené pokožky v důsledku inkontinenční dermatitidy patří vlhká a zarudlá kůže, mokvající kůže s puchýři nebo může v inkriminované oblasti vznikat pocit pálení.





Nejdůležitější pro udržení zdravé pokožky je vhodná prevence


1/ Nepoužívejte mýdla, která pokožku nadměrně vysušují. Místo nich můžete vyzkoušet jednorázové výrobky, které šetrně čistí, obnovují a chrání jemnou pokožku. Čisticí ubrousky 3v1 jsou ideální při péči o imobilní osobu, kde tradiční očista formou mobilního umyvadla, mýdla a vody není vhodná. Nejen, že mýdlo pokožku vysušuje, ale zbytečně dojde k navlhčení ložního prádla a zvyšuje se tak nebezpečí poškození pokožky.


2/ Udržujte pokožku čistou. Pravidelná očista, hydratace a ochrana proti vlhkosti jsou tou nejlepší prevencí. Pokožku pravidelně oplachujte vlažnou vodou nebo použijte jednorázové čisticí ubrousky speciálně určené pro péči o inkontinentní. Nedráždí pokožku a zároveň obsahují i hydratační a pečující látky. Na závěr můžete použít zinkovou mast, která pomáhá udržet správnou funkci kožního mikrobiomu a chrání pokožku proti vlhkosti.


3/ Prevence poranění kůže. S přibývajícím věkem a působením dalších faktorů se pokožka mění a postupně ztrácí vláčnost a vyživení. Vrstva kůže je stále tenčí a tím náchylnější k poškození. Zvláště senioři by měli dbát na prevenci mechanického poškození.


4/ Používejte inkontinenční výrobky šetrné k pokožce. Inkontinenční výrobky by měli být dostatečně prodyšné, aby se předešlo podráždění pokožky. Teplo a vlhko mohou přispívat ke vzniku podráždění. Dalším důležitým faktorem, který vzít v potaz při výběru vhodné pomůcky, je dostatečná savost výrobku. Pokožka nesmí zůstávat v kontaktu s močí. Savé jádro má schopnost rychle odvádět vlhkost od pokožky a tím předcházet poškození pokožky.


Prevence je lepší než léčba. Pro zdraví pokožky platí tři kroky – čistota + hydratace + ochrana.


34 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page