top of page
Vyhledat
  • Obrázek autorapetra

Menopauza? Poradíme, jak řešit potíže s únikem moči!

Aktualizováno: 4. 12. 2023

Nezoufejte, stárnutí přináší i řadu výhod :-) Ne nadarmo se říká, že mladý bych chtěl být jen v případě, že bych věděl, co vím dnes :-) Nenahraditelné životní zkušenosti, těžce nabyté sebevědomí nebo schopnost rozlišovat, co je v životě opravdu podstatné. Nově získaný pocit duševního klidu a vyrovnanosti. Život už není tak hektický a možná si daleko častěji najdete čas na krásnou knihu, setkání s kamarádkou nebo příjemnou procházku. Menopauza nemusí tyto plány hatit, ale je dobré si o tomto období povědět více.

Asi jste slyšela o běžných příznacích menopauzy, jako jsou návaly horka a změny nálad, ale méně se již hovoří o tom, jak může menopauza ovlivnit močové cesty a močový měchýř. Až polovina žen po menopauze se čas od času potýká s únikem moči.



Proč může menopauza způsobit inkontinenci a ochablost močového měchýře? Když procházíte menopauzou, vaše tělo přestane produkovat dostatek estrogenu. Estrogen se podílí na mnoha tělesných funkcích a hraje důležitou roli při udržování zdravého močového měchýře a močových cest. Snížená hladina estrogenu může mít za následek příznaky, jako je vaginální suchost, časté nebo naléhavé močení a úniky moči. Tyto příznaky se souhrnně označují jako „menopauzální genitourinární syndrom“ (GSM – genitourinary syndrome of menopause). Vyskytuje se u 40 – 60 procent žen po menopauze, ale jen málo z nich se léčí.

Různé typy inkontinence, které se mohou vyskytnout v důsledku menopauzy a GSM Stresová inkontinence Mezi příznaky stresové inkontinence patří únik moči při kašli, kýchání, smíchu, skákání nebo zvedání těžkých břemen. Urgentní inkontinence Pokud často pociťujete náhlou a naléhavou potřebu močit nebo se někdy nestihnete dostat včas na toaletu, může se jednat o urgentní inkontinenci. V noci se také můžete několikrát probudit s nutkáním na močení – tento stav se nazývá nokturie.

Co můžete udělat pro zvládnutí inkontinence během menopauzy Zde jsou některé kroky, které můžete podniknout ke zmírnění příznaků menopauzálního genitourinárního syndromu (GSM) a zvládnutí inkontinence během menopauzy:

  • Posilujte pánevní dno, aby bylo schopné lépe kontrolovat močový měchýř a drobné úniky moči.

  • Vyhýbejte se kofeinu a alkoholu, protože mohou dráždit močový měchýř a způsobovat pocity naléhavého močení.

  • Omezte konzumaci většího množství alkoholu ve večerních hodinách, abyste v noci méně často potřebovali na toaletu.

  • Objevte produkty, které vám pomohou s drobnými úniky moči. Jedná se o tenké a diskrétní vložky s rychlou absorpcí pro ochranu citlivé pokožky. Pozor, nemluvíme o klasických menstruačních slipových vložkách, ale o speciálních vložkách určených pro inkontinence, které jsou vyvinuty pro vstřebávání moči.

  • Pokud inkontinence negativně ovlivňuje váš každodenní život a jeho kvalitu, doporučujeme vám, abyste se obrátili na svého praktického lékaře a nechali si stanovit správnou diagnózu. Praktický lékař vám pak může nabídnout lékařské ošetření a poradenství pro vaši individuální situaci.


Nezapomeňte udržovat svaly pánevního dna v kondici!!!





43 zobrazení

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page